neděle 19. března 2017

Pšeničný kváskový celozrny chleba

Suroviny:
2 hrnky hladké mouky
0,5 hrnku žitný kvásek
2 hrnky vody
2 lžičky drceného kmínu /může být i celý/
2 lžičky malinké soli
2 hrnky celozrne mouky/žarnovky/
semínka chia mleté
Chcete li mít chleba jiné chuti místo celozrné mouky použijte mouku polohrubou bez semínek.

Postup:
Do větší mísy vsypeme hladkou a celozrnou mouku,osolíme a přidáme kmín.Pak přidáme kvásek a vodu,semínka a zamícháme aby se vše spojilo.Já na zamíchání použila pekárnu,poté dáme chléb do vysypané moukou ošatky a necháme cca přikrytý utěrkou 5-8 hodin kynout.
Testík píchnutí do těsta nám ukáže jak těsto kyne,pokud se nám vrátí zpět tak kyne pokud zůstane díra  je čas do trouby.Sami si i proto určite kdy je čas péct.
Troubu jsem půl hodiny před rozpálila na 250 ve spod trouby dávám plech na zapaření trouby a druhy na zahřatí kde budeme péct.Po půlhodině těsto vyklopím z ošatky na pečicí papír a rychle ho přendám na ten zahřatý plech,když je chleba v troubě veme se hrnek z vodou a nalije se na ten spodní plech,rychle se zavře aby nevyšla para ven.
Peču na 250 asi 20 minut pak snížím na 200 a peču dalších 20 až 30 minut zaleží na troubě každá peče jinak.
Chleba začněte krájet až vychladne aby se vám nesrazil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

INFORMACE